måndag 21 januari 2008

blad och sida

Snart skickas vårens Slöjdblad ut till alla prenumeranter, och i samma veva kommer vår hemsida att få ett nytt utseende! I såväl slöjdbladet som på den nya sidan kommer vårens utbud av kurser och andra aktiviteter att presenteras så håll utkik!

Information om aktiviteter för ungdom kommer du givetvis även att få här i bloggen.
Redan nu i veckan kommer här att dyka upp information om Öppna Verkstäder i såväl Strömsund som Östersund, samt en hel del annat skoj!

Här följer en slöjdbeskrivning som fanns i förra numret av slöjdbladet, sätt igång nu så hinner du göra ett till alla som förtjänar det inför alla hjärtans dag:

Ett hjärta i ull
  • Ta ca 30 cm floristtråd, eller en annan lättböjlig ståltråd. Drag ut tunna strängar ur ett kardflor av ull (alt. dela på merino-tops). Lägg en sträng på drygt 30 cm längs med och runt ståltråden.
  • Ta en andra sträng och vira den runt ståltråden och den längsgående ullen, så att fibrerna kommer i motsatta riktningar. Rulla ullen ganska fast.
  • Ta fram en skål med ljummet vatten och såpa. Ca.1 msk såpa till 3-5 dl vatten.
  • Doppa en disktrasa i såpvattnet och vrid ur den ordentligt. Lägg den på bordet. Fukta händerna. Rulla den ullklädda ståltråden först försiktigt i händerna och sedan mot disktrasan. Ta lätt i början och lite hårdare när fibrerna har börjat fästa i varandra.
  • Fukta händerna med nytt såpvatten eftersom, men ta inte för mycket så att ullen lägger sig platt. Låt ullen i sidorna sticka utanför ståltråden och tunnas ut.
  • När du är klar har du en ullklädd pinne som du kan forma som du vill. Vill du göra ett hjärta, så böjer du den med en tång på mitten så att du får ”botten” på hjärtat och sedan för du ihop de båda ändarna i mitten. Dessa syr du ihop samtidigt som du fäster den tråd som du vill att hjärtat ska sitta i.
  • Du kan också hänga fler hjärtan i samma tråd och göra en mobil. Tekniken är användbar i flera sammanhang, t.ex. om du vill göra ett handtag eller ett rep. Om repet inte ska vara styvt utesluter du bara i ståltråden och har den längsgående ullsträngen som ”kärna”. Lycka till!

Inga kommentarer: