onsdag 2 december 2009
ReDesignverkstad i Bräcke
fredag 20 november 2009
Tryck på pälsskinn
Helgen 6-8 november hade vi kurs i skinntryck. Norska Britt Solheim som skrivit boken Skinnfeller du kan lage selv var ledare.
Att dekorera skinnfällar med tryck har en lång tradition. Tryck användes för att det är vackert och dekorativt, men även för tron på att symboler och ornamentik kunde hjälpa en i livet; ge beskydd, långt liv, välstånd och fruktsamhet.
Britt hade med sig 150 tryckblock, färger och stor kunskap, fällar att trycka på hade deltagarna själva med sig.
Helgen var trevlig, lärorik och inspirerande!
torsdag 19 november 2009
Pärlstickade muddar från Funäsdalen

I början av 1800-talet kom pärlstickning på modet i högreståndshem. Pärlstickade små väskor och pungar var modernt, så kallade ridikyler.
Hos allmogen, alltså allmänheten, blev pärlstickade muddar i ullgarn modernt från mitten av 1800 talet. Då blev tunna stålstickor och färgade glaspärlor mer lättillgängliga och billigare. Som mönster användes märkduksbroderiernas korstygnsmönster som var lätta att överföra till pärlstickning. Muddarna fungerade som små smycken men hade även en värmande funktion.
I Jämtland och Härjedalen finns flera fina muddar bevarade. Till några av dessa finns mönster och här lägger vi ut ett av dessa.

Pärlstickning är en fantastisk slöjdtradition som med Er hjälp kommer att bevaras och spridas vidare. Här hittar du beskrivningen i PDF-format!
Lycka till!
onsdag 18 november 2009
Kurs i silversmide!
Alla är väkomna! Det spelar ingen roll om du är nybörjare eller redan kan en hel del. Alla arbetar på sin egen nivå. Max 8 deltagare/kurs. Först till kvarn gäller.
2010:s 1:a helgkurs - fredag 29:e januari 18.30 - 21.45
lördag 30:e & söndag 31:a 10.00 - 17.00
2010:s 2:a helgkurs - fredag 12:e februari 18.30 - 21.45
lördag 13:e & söndag 14:e 10.00 - 17.00
Plats: Sigbritts smedja på Giro, Köpmangatan 65 i Östersund.
Kursen kostar 1350 kr.
Kostnad för silver tillkommer (nuvarande pris 11,50 kr / gram) om du inte har med eget, allt annat förbrukningsmaterial ingår.
Du kan även köpa en del halvfabrikat av mig.
Anmälan är bindande, vilket innebär att om du hoppar av senare än 14 dagar
innan kursen ska du ändå betala hela kursavgiften, om du inte ordnar en ersättare.
Hör av dig med e-post s.mann@telia.com eller på 070-684 08 83 om du är intresserad.
Varma hälsningar // Sigbritt - silversmeden
Sigbritts hemsida http://www.mann-metallkonst.se/
torsdag 12 november 2009
Annas grytlapp


torsdag 5 november 2009
Förgyllningskurs!
26 - 29/11 eller
3 - 6/12!
Kursen kostar 4950:- inkl. allt mtrl.
För mer info: Kontakta Lasse på 070-641 89 30 eller lasse.lohmander@herjedalen.se

fredag 23 oktober 2009
Inställd verkstad i Sveg.
torsdag 15 oktober 2009
Ull, garn, nål och hus!
En heldag med workshops där du får prova att spinna ull, brodera Sömat & Fest, sy klackmatta och tälja nålhus. Välj två halvdagsworkshops som du är intresserad av och se samtidigt vad de andra gör för att få ännu mer inspiration. Vi arbetar, fikar och äter tillsammans på denna mötesplats för slöjdintresserade!
Datum: 1 november
Tid: 9.30 - 16.30
Plats: Östersund, Folkets Hus
Ledare: Ingela Fredell spinning, Göran Posthuma täljning, Carina Ericsson klackmatta och Katarina Widegren broderi.
Ring 063-147602 eller 063-147603 för att anmäla dig, och gör den nu!
fredag 2 oktober 2009
Bildhuggarkurs i Sveg!!

onsdag 23 september 2009
Pärlsticakde muddar never goes out of style
Det är kanske höst nu ändå. Säkert är i alla fall att det är kyligare, men inte så kallt att det är dags för vantar ännu. Ett par muddar värmer gott på pulsen tills vidare, och den pärlstickade varianten som prytt handleder i decennier, ja sekel, gör det fortfarande mad samma bravur! :D
Pärlstickningen ser imponerande ut, men är enkel och oändligt anpassningsbar.
Börja med att trä upp pärlorna på garnet. För en mudd gäller rätstickning över det antal maskor som behövs för att uppnå önskad längd på mudden (ca 30-40 på stickor 1,5 mm). Under stickningens gång placeras pärlorna, mellan maskorna enligt önskat mönster. Pärlorna stickas in på avigsidan, sidan ifrån dig. Sticka 16-19 cm, beroende på handledsmått, maska av och sy ihop mudden.
För att få en snygg kant, lyft alltid första maskan på varven.
Alla mönster i rutsystem går att använda som förlagor för pärlornas placering. Inspireras av vävmönster, korsstygnsmönster, pixlade bilder eller rita upp egna motiv på rutat papper.
När du sedan stickar, tänk att strecken mellan rutorna i mönstret är maskorna, och en fylld ruta = en pärla som skjuts in mellan maskorna.
Bling bling.
fredag 18 september 2009
Nystning
Nystpinne - finfint redskap vid nystning av stiliga nystan ur vilka garnet lätt går att ta inifrån mitten. Nödvändigt vid tvåändsstickning, samt bra närhelst du önskar att nystanet inte ska rulla iväg medan du virkar eller stickar av det.
Nystpinnen är lätt att tillverka. Gör den ca 20-25 cm lång, avsmalnade och med en "midja" ungefär på mitten. I denna knyts vid nystning änden av garnhärvan fast, sedan nystar man diagonalt runt pinnen, som vrids långsamt åt ett håll. När man är färdig och tar av nystanet från pinnen följer den inre garnänden med ut. Vackert!
söndag 13 september 2009
Tävling Konstslöjd - Slöjddesign
Medeltida stenhuggeri.
Slöjd och folkkonst är aktuellare än någonsin! Dalarna och IKEA har förstått. Därför utlyser vi en produktutvecklingstävling för dig som är skriven och verksam i Jämtlands län. Syftet med tävlingen är näringslivsutveckling inom områdena slöjd, hantverk och konsthantverk.
Mässhake 1600-1700-tal
Titta på äldre föremål i museer och hembygdsgårdar som dåtidens folkkonstnärer, hantverkare och slöjdare tillverkat och som blivit sparat för att de har det lilla extra. Formen, ytbehandlingen, mönstringen, materialvalet och inte minst uttrycket.
Målat skrin
Tävlingen syftar till att utveckla slöjd/hantverksnäringen i länet och nya produkter med avsändare du/formgivning/tradition. Vi önskar att se mer av liknande arbetssätt som IKEA eller som i Dalarna där den lokala särprägeln påverkar nyproducerade föremål och produkter.
Träängel
Vinsten till bästa utvecklade produkt 10 000 kronor! Ett produktråd utser vinnaren och de bästa föremålen kommer att ställas ut.
Tapet 1700-tal
Sista datum före inlämning är 27 november. Med det nyformgivna föremålet skall det bifogas en hänvisning/foto till föremålet som inspirerat och en tydlig igenkänning av ursprungsföremålet. Produkterna kan vara allt ifrån bruksföremål till konst.
Sängskåpdörr
Alla material och tekniker är tillåtna, allt ska vara tillverkat av producenten.
Plattskärning 1600-tal
Ring om ni har några frågor eller vill ha hjälp att hitta vackra äldre föremål för inspiration! Textil:063-14 76 02 Trä, metall:063-14 76 03
Sellokar
Arrangör: Hemslöjdskonsulenterna i Jämtlands län
Lycka till!
torsdag 13 augusti 2009
Tälj ett nålhus!

Sen kan du ge nålhuset det utseende du själv vill ha, skära mönster, måla, eller bara olja. Ett nålhus är lite som en jeralauspinn (jamska för göralöspinne), fast den går att använda till något!
lördag 25 april 2009
Nya Slöjdklubbshandledare

