onsdag 23 september 2009

Pärlsticakde muddar never goes out of styleDet är kanske höst nu ändå. Säkert är i alla fall att det är kyligare, men inte så kallt att det är dags för vantar ännu. Ett par muddar värmer gott på pulsen tills vidare, och den pärlstickade varianten som prytt handleder i decennier, ja sekel, gör det fortfarande mad samma bravur! :D

Pärlstickningen ser imponerande ut, men är enkel och oändligt anpassningsbar.

Börja med att trä upp pärlorna på garnet. För en mudd gäller rätstickning över det antal maskor som behövs för att uppnå önskad längd på mudden (ca 30-40 på stickor 1,5 mm). Under stickningens gång placeras pärlorna, mellan maskorna enligt önskat mönster. Pärlorna stickas in på avigsidan, sidan ifrån dig. Sticka 16-19 cm, beroende på handledsmått, maska av och sy ihop mudden.

För att få en snygg kant, lyft alltid första maskan på varven.

Alla mönster i rutsystem går att använda som förlagor för pärlornas placering. Inspireras av vävmönster, korsstygnsmönster, pixlade bilder eller rita upp egna motiv på rutat papper.

När du sedan stickar, tänk att strecken mellan rutorna i mönstret är maskorna, och en fylld ruta = en pärla som skjuts in mellan maskorna.

Bling bling.

1 kommentar:

Anonym sa...

Fint! Har länkats av Helen Wallin på facebook, Sticka, sveriges stickförening.

/ingela