tisdag 7 juni 2011

Vriljakt!

I februari hade vi en kurs i kåstillverkning med Örjan Falck som lärare. Under kursen diskuterade vi en fortsättning som bestod i att åka ut och leta vrilar! Vi kom hastigt och lustigt fram till att nationaldagen var en lämplig dag!

Vi drog iväg till mer fjällnära skog, där vi fått lov av skogsägaren att ta så många vrilar vi kunde hitta. Lägg märke till Örjans fina bärmes som han använder för att bära sågen medans han letar för att ha händerna fria.


Nästa vril hittades ca 5 minuter senare på en gran. Örjan barkar av vrilen när den sitter på trädet för att kontrollera kvalitén, dessutom behöver man ta bort bark för att förhindra mögel under torkningen, ungefär hälften av barken behöver tas bort. För det arbetet används här en ganska stor kniv, en huggare.


Den här fina utsikten hade vi från skogen!Arbetet förenklas avsevärt när man har en motorsåg.

En del av dagens skörd! Dessa kom alla från samma träd. Vi hittade mest vrilar från gran den här gången, men även några björkvrilar hittade vi. Det blev sammanlagt 23 vrilar. Dessutom fick vi en hel del frisk luft, trevlig samvaro och motion.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej! Jag har en jättestor björkvril på tomten. tror ni att någon kan vara intresserad av att köpa den?

Irene