måndag 8 februari 2010

Gör en pinnkorg!

Den 26-28 februari kan du lära dig konsten att göra en pinnkorg. Kursen hålls i Östersund i Fagervallsskolans träslöjdssal. Kostnaden är 1000 kr. Anmälan görs till goran.posthuma@jll.se, 070-664 67 37. Det är Anders Wännström som är kursledare.


Pinnkorgen är speciell på fler sätt. Bara att den kallas korg är lite lustigt eftersom den inte är flätad eller bunden som många andra korgar. Vad jag vet har inte pinnkorgen så stor spridning i landet. De äldre exemplar jag har sett är från västra, norra och östra jämtland. Många pinnkorgar är ganska små och lämpar sig bäst för krusa, alltså småkakor. Men det finns även lite större korgar som skulle kunna passa till mjukt fikabröd.

De gamla korgarna har ofta någon eller några pinnar som är lite finare utskuren, botten hade ofta ett målat blommotiv.

Anders som fick se en gammal korg hos en god vän, han blev nyfiken och började försöka göra pinnkorgar själv. Det tog ett bra tag innan han kom fram till en bra metod. Det knepigaste är träringen som kröner hela korgen, dels att böja en färsk trästam och sen passa in den i alla pinnar och till sist göra skarven osynlig. Det är verkligen kul att Anders har börjat göra pinnkorgar igen, det är ännu roligare att han nu vill visa andra och lära ut sina kunskaper om pinnkorgen!

Inga kommentarer: