onsdag 17 mars 2010

Brudkuddar med yllebroderi

Arbetet med att ta fram Jämtlands bidrag till antologin om fritt yllebroderi i Norden pågår här, vi fotar "dragare". Eller, vi och vi, har anlitat fotograftina och här är det Sandra som håller den proffessionella kameran. Vi har tagit fram nya brudkuddar och försöker hitta fina miljöer att fota dem i, här är vi vid ett härbre vid Hammerdalsgården på Jamtli.
Bleka, hästen, fick bli fotad med en kudde över manken. Så som förridarna hängde kuddarna på sina hästar när de red före brudföljet på väg till och från bröllopet på 1700-talet.
En nöjd länshemslöjdskonsulent efter en dags hårt arbete. Jag har arbetat med detta projekt i drygt ett halvår, inte på heltid förstoss. Det har varit med mig nästan dagligdags i tankarna så det ka bli skönt nu när det snart är klart. Boken ska tryckas snart så det är dags att leverera materialet, både text, bilder och bildtexter till Skånes hemslöjdsförbund och kollegan Ann-Helen som är projektledare och redaktör. Hemslöjdens förlag är utgivare och boken kommer att lanseras stort på bokmässan i höst.
Jämtland har en fantastisk textilskatt och brudkuddarna hör verkligen till det mest häftiga. Yllet, tekniken, blommor, kransar och fåglar, allt i vackra färger och välbroderade av folkonstnärer. Vill ni brodera efter gamla mönster så kommer vi att kunna sälja materialförpackningar inom en snar framtid. Redan nu säljer Jamtlis butik materialförpackningar till ett antal kuddar, titta gärna in där.
Det var skönt med en paus i vårsolen!
Hälsningar
Ingela Fredell

1 kommentar:

Maria sa...

Mycket vackra kuddar!