tisdag 2 mars 2010

Pinnkorgskursen!

Här är lite bilder från senaste kursen där deltagarna fick lära sig att göra en pinnkorg. Vi var på Fagervallskolan i Östersund där Anders Wännström är slöjdlärare, han var även ledare på den här kursen.

Pinnkorgen har en rund träring som kröner korgen. Den görs av tunna färska grenar eller nyårsskott av sälg, rönn eller björk. Man täljer av barken och behåller den runda formen. Det gäller att få ämnet jämntjockt.

För att få ämnet böjbart stoppas det i en "baslåda". En låda där het vattenånga hettar upp ämnet som får ligga där ungefär en kvart. Sedan tar man ut det och böjer det runt en form och får torka tills nästa dag.

Det gäller att arbeta lite raskt när man fått ut ämnet och ska böja det eftersom det blir svårare att böja när ämnet svalnar.

Då är ämnet klart för torkning.

Under kursen användes bottnar som var runda, det är lite lättare än exempelvis ovala. Hål mäts ut och borras. Före man börjar att passa in pinnarna kan man ge lite liv år skivans översida med kniv eller skölp, kanterna fasas. Sen ska pinnarna passas in och därefter täljas så att det nästan blir en spets upptill.
Ett knepigt moment är att passa in ringen! Det ska borras små hål för att pinnarna ska sitta kvar, men man får inte borra igenom och ringen är inte så tjock.

Här är ett sätt att göra en extra dekoration på korgen!

2 kommentarer:

Ingelapingela sa...

Så vansinnigt kul att följa tillverkningen och sedan få se hur det blev med kronan på verket!

Länshemslöjdskonsulenterna sa...

Tackar! Det värmer att höra!